duminică, 24 august 2014

Scoala Discovery - Chimie - Atomii: Elementele fundamentale ale materie

Atomul este cea mai mică particulă ce caracterizează un element chimic, respectiv este cea mai mică particulă dintr-o substanță care prin procedee chimice obișnuite nu poate fi fragmentată în alte particule mai simple. Acesta constă într-un nor de electroni care înconjoară un nucleu atomic dens. Nucleul conține sarcini electrice încărcate pozitiv (protoni) și sarcini electrice neutre (neutroni), fiind înconjurat de norul electronic încărcat negativ. Când numărul electronilor și al protonilor este egal, atunci atomul este neutru din punct de vedere electric; dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci atomul devine un ion, care poate avea sarcină pozitivă sau negativă. Atomul este clasificat după numărul de protoni și neutroni: numărul protonilor determină numărul atomic (Z) și neutronii izotopii acelui element.



Noțiunea de atom la începuturi

Termenul de atom apare pentru prima dată către anul 450 î.e.n. Filozoful grec Leucip dezvoltă teoria conform căreia materia nu este infinit divizibilă și introduce noțiunea de atomos, ceea ce nu poate fi divizat. Câțiva ani mai târziu, Democrit, un discipol al lui Leucip, definește materia ca fiind un ansamblu de particule indivizibile, invizibile și eterne: atomul. Această nouă concepție nu a fost rezultatul unor observații sau experiențe, ci mai degrabă al unor intuiții. Teoria a fost dezvoltată ulterior de Epicur, apoi de poetul latin Lucrețiu. Au trecut însă 2000 de ani până când teoria atomică a fost formulată științific.
În anul 1803, fizicianul și chimistul englez John Dalton a elaborat o teorie atomică proprie care explică Legea proporțiilor multiple, afirmând că din moment ce substanțele se combină numai în proporții integrale, atomii trebuie să existe la baza materiei.



Scurt istoric al teoriei atomice și descoperirea structurii atomice

Meditațiile filozofice atomiste datează încă de pe vremea vechilor gânditori greci și indieni ai secolelor al VI-lea și al V-lea î.d.Ch. Prima formulare filozofică a unei idei similare celei de atom a fost dezvoltată de Democrit în Grecia secolului al VI-lea î.d.Ch. Ideea s-a pierdut timp de secole, până la reaprinderea interesului științific din epoca Renașterii.
În secolul al XIX-lea, John Dalton a vrut să cunoască de ce se sparg substanțele în constituenți proporționali. În lucrarea Noul sistem al filozofiei chimice (1808), a introdus două postulate:
  • atomii aceluiași element chimic sunt identici, dar diferiți între elemente;
  • atomii diferitelor elemente se pot combina între ei, formând subtanțe complexe.
Așadar, fiecare element chimic a fost reprezentat printr-un tip de atom și invers.
În ultima parte a secolului al XIX-lea, William Crookes a inventat tubul cu raze catodice (denumit și tub Crookes) și a fost primul care a observat particule încărcate negativ într-un astfel de tub. Aproape de trecerea către secolul al XX-lea, J.J. Thomson, în urma cercetărilor sale privind razele catodice, a descoperit că atomii sunt divizibili (infirmând teoria lui Dalton), fiind parțial compuși din particule foarte ușoare încărcate negativ (dovedite a avea proprietăți identice indiferent de elementul chimic de la care proveneau), ce au fost numite mai târziu electroni. De altfel J.J. Thomson propune primul model de atom, în care electronii sunt incluși într-o bilă cu sarcină pozitivă precum „stafidele într-un cozonac”.
În 1911, Ernest Rutherford a descoperit că electronii orbitează un nucleu compact. Tot Rutherford a descoperit că hidrogenul posedă cel mai ușor nucleu, pe care l-a numit proton (în limba greacă, προτου înseamnă „primul”). Pentru a explica de ce electronii „nu cad, în spirală, pe nucleu”, Niels Bohr a dezvoltat un model al atomului în care, folosind rezultatele mecanicii cuantice, electronii nu pot să parcurgă decât orbite circulare fixate.
După descoperirea principiului de incertitudine al lui Werner Heisenberg, conceptul de orbită circulară a fost înlocuit cu cel de „nor”, în interiorul căruia distribuția electronilor a fost descrisă prin ecuații probabilistice. În sfârșit, după descoperirea în anul 1932 a neutronului (în urma experimentelor efectuate de Walther Bothe și Herbert Becker în 1928), particulă neutră din punct de vedere electric, nucleele atomice ale elementelor mai grele decât hidrogenul s-au găsit a fi formate din protoni și neutroni, aceste ultime rezultate completând concepția modernă despre structura atomică. Protonul și neutronul se mai numesc și nucleoni.

Scoala Discovery - Chimie - Atomii: Elementele fundamentale ale materie

23 comments:

Ink MH spunea...

foarte interesant,eu am facut chimie-biologie,sunt interesata de acest domeniu,un articol bine structurat,multumesc

Unknown spunea...

Fain acest articol, contine multe info si imi place ca contine si chestiuni de filozofie. Interesant

Unknown spunea...

Este un articol scris bine, foarte educativ si interesant. Felicitari si la cat mai multe astfel de articole.

Unknown spunea...

Acest articol este super frumos si foarte educativ. Si doresc mult succes si multe articole pe viitor .

Unknown spunea...

Un articol foarte bun,interesant şi folositor!Este de mare ajutor acest articol,zic eu.

Flor3ntza spunea...

Destul de interesant, aflam informatii foarte utile. Felicitari si la cat mai multe articole, te citim cu drag!

Unknown spunea...

Foarte frumos si util articol. Multumesc blogului si persoanei care a scris acest articol.

Unknown spunea...

Foarte frumos si util articol. Multumesc blogului si persoanei care a scris acest articol.

mihainbucatarie spunea...

interesant articolul tau, ma duce cu minte in timpul copilariei, cand mergeam la scoala si invatam la chimie si fizica diverse lucruri interesante.

catalin negrila spunea...

articol foarte interesant, cei care trec mai rar pe la scoala si stau mai mult pe net, poate dau de aceasta pagina si mai afla si ei cate ceva

Anonim spunea...

Am facut liceul cu profil chimie mi-ati trezit nostalgii..Foarte interesant si bine explicat,poate fi folositor tinerilor studiosi.

Unknown spunea...

Articolul este interesant, prezentat frumos, mai ales pentru cei care studiaza in domeniu, iar pentru cei care nu, tot este bun de lecturat, pentru cultura generala.

Unknown spunea...

Articolul este interesant, prezentat frumos, mai ales pentru cei care studiaza in domeniu, iar pentru cei care nu, tot este bun de lecturat, pentru cultura generala.

Unknown spunea...

ohh , foarte bun!!

valentin spunea...

este foarte interesant articolul......ma intorc cu placere in timp si-mi amintesc de orele de chimie.......super

Unknown spunea...

Ador chimia sunt laboranta si am studiat si ecologia este un articol foarte interesant si educativ,bravo.

AnaCrisa spunea...

Interesant articolul si foarte educativ.Am aflat lucruri pe care le uitasem.O sa revin cu drag pe acest site deoarece este foarte interesant.

Unknown spunea...

un articol interesant facut cu placere pentru nostalgia orelor de chimie la care multi nu prea am invatat

Unknown spunea...

foarte interesant articolul este o informatie utila care ne ajuta in domenii ca aceste, multumim bloggerului !!!

Unknown spunea...

Foarte bun articolul,nu ma asteptam sa invat atatea lucruri,imi aduce aminte de copilarie cand eram la scoala la ora de chimie.

Unknown spunea...

Foarte bun articolul,nu ma asteptam sa invat atatea lucruri,imi aduce aminte de copilarie cand eram la scoala la ora de chimie.

Anonim spunea...

Articolul despre teoria atomica este baza pentru centrala atomica si bomba atomica inventate in secolul 20 si utilizate pana in prezent.

.... spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cumin ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori Certificat Web Statistici T5
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More