Istoria antică
Antichitatea este cea de-a II-a epocă a istoriei. A început în jurul anului 3000 î.Hr., când a fost inventată scrierea cuneiformă, și a durat până în jurul anului 476, când a căzut Imperiul Roman de Apus. Reprezintă epoca în care s-au dezvoltat cultura, arta, religia și marile civilizații.
Perioade ale antichității
Antichitatea se împarte în 3 mari perioade:
1 Perioada veche
Perioada veche este cea mai lungă perioadă a antichității. Este perioada în care s-au dezvoltat marile civilizații.
Orientul antic
Mesopotamia
Civilizația a luat naștere în inima Irakului. Prima mare civilizație a fost cea sumeriană. Acolo, civilizația a avut o mare dezvoltare pe malurile fluviilor Tigru și Eufrat. Au fost inventate scrierea cuneiformă și roata. O serie de popoare: babilonienii, asirienii, akkadienii, chaldeii, perșii, hitiții, fenicienii și palestinienii s-au dezvoltat în Mesopotamia.
Africa
Au fost mai multe popoare și triburi, dar cel mai dezvoltat popor a fost cel egiptean. Arta Egiptului antic, religia și cultura erau cele mai evoluate. Au fost construite marile piramide și Sfinxul. Alte popoare au fost: etiopienii, cartaginezii, popoare de culoare, triburi.
Orientul Îndepărtat
Acolo s-au dezvoltat civilizațiile chineză și cea indiană. În India, s-au așezat hindușii, iar China a fost stăpânită de dinastiile Shang și Zhou.
2 Perioada clasică
Perioada clasică este una dintre cele mai importante perioade în decursul căreia s-au dezvoltat marile civilizații. Perioada clasică a început în anul 776 î.Hr, când a avut loc prima Olimpiadă din Grecia antică și se termină odată cu apariția creștinismului. În perioada clasică au existat diferite culte religioase păgâne. În perioada clasică s-au dezvoltat în Grecia filozofia și artele.
Originile Europei
Grecia antică
La sfârșitul epocii bronzului din civilizațiile precedente se naște cea greacă. Structura acesteia era de orașe-state (de exemplu Athena sau Sparta), extrem de diferite în ce privește cultura și organizarea politico-economică. Expansiunea teritorială prin coloniile grecești extind cultura elenă în întregul bazin mediteranean, inclusiv în Asia Mică (dintre care amintim Troada sau Ionia).
În secolul IV î.Hr. disputa dintre orașele-state, referitoare la teritoriile lor, facilitează ocuparea peninsulei elene de către Filip al II-lea (382 î.Hr.-336 î.Hr.), rege al Macedoniei (359 î.Hr.-336 î.Hr.) deși oratorul atenian, Demostene, îi avertizase pe greci in nenumărate rânduri că acest lucru se va întâmpla dacă situația va continua în acest mod. Fiul lui Filip al II-lea, Alexandru cel Mare (356 î.Hr.-323 î.Hr.), rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.) cucerește cea mai mare parte a Asiei și a Africii de nord, răspândind elenismul în aceste teritorii.
Persia
Triburile perșilor, stabilite în sud-vestul Iranului de astăzi, sunt unificate, potrivit tradiției, circa 700 î.Hr, de Ahaimene, întemeietorul dinastiei Ahemenizilor. Succesorul său, Teispe extinde posesiunile Persiei spre apus. Cyrus I recunoaște suzeranitatea Asiriei, iar Cambyses I (600 î.Hr.-559 î.Hr.) pe cea a Mediei. Persia a fost un imperiu puternic.În anul 333 î.Hr, Persia este cucerită de macedonenii conduși de catre Alexandru cel Mare.
Macedonia Antică
Acesta a fost o țară puternică condusă de Alexandru cel mare care a avut cucerite regiunile:Grecia,Persia,Egiptul,Mesopotamia, Palestina, Fenicia, și teritori din India.A fost pană la urma cucerit de Imperiul Roman,Macedonia devenind provincie romană.
3 Orientul Îndepărtat
În India se naște buddhismul, al cărui inițiator este Buddha. China este unificată sub domnia unui împărat. În timp ea se feudalizează.
Popoare europene antice
Celții erau răspândiți în cea mai mare parte a Europei. Datorită întinderii lor pe un teritoriu foarte întins s-au format diferite neamuri de celți:
Galii cuprindeau teritoriile Franței de astăzi (exceptând insula Corsica și coloniile care-i aparțin), Belgiei de astăzi, teritoriul aflat la vest de Rin al Germaniei de astăzi și teritoriul aflat la sud de Rin al Olandei de astăzi.
Bretonii cuprindeau Britannia.
Celții-iberi cuprindeau peninsula Iberică: Spania și Portugalia de astăzi.
Boii erau localizați în Europa Centrală (pe teritoriul actual al Austriei, Cehiei, Slovaciei și Ungariei). Înfrângerea regelui boilor (Critasiros), a tauriscilor și a anarților de către regele geto-dacilor, Burebista, în anul 60 î.Hr. (acesta extinzând regatul geto-dac în vest până la râul Morava și Dunărea de Mijloc) a determinat migrația acestor triburi în celelalte teritorii din vestul Europei populate cu celți. Timp de 100 de ani după înfrângerea boilor de către Burebista țara lor s-a numit "Pustia boilor". De la boi provine numele regiunii de astăzi Boemia (aflată în vestul Cehiei).
Tracii și moesii cuprindeau teritoriul Bulgariei de astăzi.
Etruscii, latinii și sabinii cuprindeau peninsula Italică.
Geto-dacii ocupau aproximativ teritoriul României de astăzi, precum și regiuni din Ucraina, Bulgaria și Ungaria de astăzi. În primele secole ale erei creștine, o parte a acestor teritorii au fost cucerite de Imperiul Roman și administrate timp de 170 de ani de acesta.
0 comments:
Trimiteți un comentariu