joi, 9 februarie 2012

Viata si Natura, Monumente ale naturii din România

Monumente ale naturii din România 2


Focul Viu din Andriesul de Jos

Zona Vrancei, cunoscuta pentru muntii sai, caracterizati de culmi prelungi si vai cu aspect de canioane, ce formeaza curbura Carpatilor, este o regiune ce impresioneaza prin numeroasele cascade si paduri ce contin copaci de dimensiuni si varste apreciabile (fag, gorun, brad, tisa), dar mai ales datorita rezervatiei geologice "Focul Viu " din Andriesu de Jos. Situata pe cursul superior al raului Milcov, rezervatia consta din emanatii de gaze narturale ce tasnesc prin crapaturile scoartei terestre, aprinzandu-se spontan si formand flacari cu inaltimi de 30-50 cm.

Fanatele Clujului

Fanatele Clujului, situate la nord de municipiul Cluj-Napoca reprezinta una dintre cele mai interesante rezervatii botanice datorita florei sale extrem de variate. Strabatuta de paraul Valea Calda, aceasta se intinde pe o suprafata de 72,5 ha pe cuprinsul careia relieful este destul de accidentat si variat. Aici exista peste 450 de specii de plante de stepa.

Grota Miresei

Un alt obiectiv turistic declarat monument al naturii de pe teritoriul Prahovei, care starneste admiratia vizitatorilor, este Muntele de sare din Slanic. Este un munte in miniatura pe suprafata caruia, apa ploilor a modelat ondulatii si santulete, in timp ce cristalele de sare par nenumarate ace de gheata ce stralucesc in bataia soarelui. In perimetrul sau acest masiv prezinta un lac castro-salin (adancime maxima: 32 m) - faimoasa Grota Miresei, care potrivit legendei, este denumit astfel pentru ca aici s-ar fi aruncat o mireasa nefericita.

Gorunul lui Horea de la Tebea

Intre rezervatiile si monumentele naturii de mare importanta de pe teritoriul hunedorean, se numara: Parcul dendrologic Simeria - un adevarat monument in arta parcurilor, creat cu peste 250 de ani in urma. Aici s-au aclimatizat magnolia, arborele de pluta, coniferul oriental, bambusul, eucaliptul, Padurea Bejan (de langa Deva) - cuprinde toate speciile principale de stejar din tara, Padurea de stejar de la Chizid, Gorunul lui Horea de la Tebea - monument al naturii si in acelasi timp si monument istoric, Dealul Cetatii - ce prezinta peste 1450 specii de plante, din care unele foarte rare sau unicate, loc unde traieste vipera cu corn (vipera ammodytes).

Ghetarul de la Vartop

Ghetarul de la Vartop, situat in pestera pe Valea Girda Seaca, prezinta sali frumos concretionate, vizitarea fiind permisa doar cu insotitor.

Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara reprezinta cea mai mare pestera de gheata din Romania si una dintre cele mai importante pesteri din lume cu ghetari statici in care este permisa vizitarea doar partiala. Ghetarul are 18-20 m grosime si un volum de circa 75.000 m3, netopindu-se niciodata, desi are vreo 3000 de ani. Intrarea in Ghetar se deschide la o altitudine de 1165 m, pe Creasta  Parjolii, care domina versantul stang al Vaii Girda Seaca (afluent al Ariesului Mare), inaltandu-se pana la 400 m deasupra firului apei. Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face prin intermediul unui impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de pana la 60 m se deschide in inima padurii care imbraca Creasta Parjolii. O poteca ingusta sapata in stanca si cateva scari metalice ancorate in pereti inlesnesc coborarea celor 48 m. cat masoara adancimea avenului.


Gatul Iadului
Unul dintre cele mai impresionante monumente ale naturii de pe cuprinsul Romaniei, este insa, Cheile Bicazului, situate la 3 km de Lacul Rosu si la 20 km de Bicaz, in zona judetului Neamt. Modelate de raul Bicaz in calcarele Masivului Hasmas, pe o lungime de 8 km, Cheile Bicazului ofera o priveliste de o rara frumusete. Aici, apar din loc in loc pereti abrupti numiti " pietre ": " Piatra Altarului " (1121 m altitudine), "Piatra Arsitei ", " Piatra Singuratica " si portiunea centrala denumita sugestiv " Gatul Iadului " cu aspect de canion.

Cheile, declarate monument al naturii, formeaza o rezervatie complexa, geologica si floristica.

Izvorul Alb

Masivul Ceahlau din Carpatii Rasariteni, se inscrie printre regiunile cele mai originale si mai interesante din tara noastra sub aspect geologic, geomorfologic, floristic, faunistic si peisagistic. Din acest motiv, pentru protejarea acestui valoros patrimoniu (cuprinde peste o mie specii de plante cu flori si diferite specii de animale ocrotite de lege), pe o suprafata de de peste 5200 ha (din cele 6212 ha cat ocupa rezervatiile naturale din judet), a fost delimitata "Rezervatia complexa Ceahlaul". Incepand cu 1999, s-a infiintat si Parcul National Vanatori-Neamt care are ca specific "mediul forestier cu tot ceea ce omul a infaptuit pe aceste meleaguri". Este unul dintre cele mai interesante monumente ale naturii din tara. Aici exista unica rezervatie de zimbri din Romania, infiintata in 1970. Rezervatia are o suprafata de 16 ha si cuprinde, alaturi de zimbri, o bogata fauna carpatina. De acest masiv se leaga si o sumedenie de legende generate de existenta unor pietre cu forme ciudate cum ar fi "Cojoacele Babei Dochia" sau "Ostenii lui Traian". O raritate faunistica a Ceahlaului este si capra neagra. Un punct de atractie si de interes geologic il constituie binecunoscutele calcare de la Piatra cu Apa, Ocolasul Mic, Izvorul Alb sau cele de sub Turnurile lui Budu, care, de un alb imaculat, aruncat pe fondul verde al pajistilor sau inchis al coniferelor, diversifica si innobileaza peisajul masivului.

Lacul Sfanta Ana

In Masivul Ciomatu Mare din Muntii Harghitei (la 950 m altitudine), se afla Lacul Sfanta Ana, declarat monument al naturii. Trasatura sa specifica este data de faptul ca acesta este singurul lac din Europa centrala situat intr-un crater vulcanic (Puciosu) ceea ce a starnit interesul a mii de vizitatori.





Lacul are o suprafata de 22 ha si o adancime maxima de 7 m, care insa este in scadere (in 1870 avea 12 m adincime). Zona din jurul lacului formeaza o rezervatie complexa, geologica si faunistica.

Lacul Rosu

In Carpatii Orientali, intinzandu-se si pe teritoriul judetului Harghita, facand legatura intre Moldova si Transilvania, pe o lungime de 8 km (de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean), se afla Cheile Bicazului. In apropierea acestor chei - monument al naturii, la o distanta de cca 26 km de orasul Gheorgheni din judetul Harghita, se afla Lacul Rosu (la altitudinea de de 980 m), un lac de baraj natural. Cu o suprafata de 12,6 ha si o adancime maxima de 10,5 m, Lacul Rosu s-a format in urma unui cutremur tectonic, in 1837, prin prabusirea unor stanci in valea raului Bicaz. Numele de Lacul Rosu provine de la gresia rosie tertiara, transportata de Paraul Rosu, care a vopsit in rosu imprejurmile pana la lac. Vraja deosebita este amplificata de multimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioara, care ies din apa strapungand imaginea Micului Suhard reflecatat in oglinda lacului.

Lacul Galcescu

Un lac declarat monument al naturii este Lacul Galcescu din Muntii Parang, munti ce culmineaza la 2519 m, cu Vf. Mandra (sau Parangul Mare).

Lacul Balea

In Muntii Fagarasului se gasesc peste 70 de lacuri de origine glaciara. Cel mai mare dintre ele este Lacul Balea ce ocupa o suprafata de 4,65 ha si are o adancime de peste 11 m. Situat la altitudinea de 2034 m, lung de 360 m si lat de 240 m, el ofera turistilor o priveliste incantatoare nu adesea intalnita.

Muntii Bihor

Peisajul natural variat, plin de pitoresc, cu valente turistice deosebite, legate de atractive forme de relief si valoroase monumente ale naturii domina si in judetul Cluj. Peisajul montan oferit de Muntii Gilau si Muntii Bihor, imbina armonios liniile domoale ale plaiurilor cu verticalele versantilor abrupti. Pietrele Albe din Muntii Bihor (de 1557 m), formeaza abrupturi spectaculoase, prezentantu-se ca o insula de alb in imensitatea verde a padurilor. Au fost declarate rezervatie naturala.

Muntii Bucegi

In zona cuprinsa intre judetele Dambovita si Prahova, se afla Muntii Bucegi (Vf. Omu - 2505 m), una din regiunile cu o mare atractie turistica din tara, datorita frumusetii si varietatii formelor de relief pe care le prezinta. Acesti munti au fost declarati Parc National, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe. Muntii Bucegi sunt renumiti insa, pentru numeroasele roci cu infatisari curioase, printre care cele mai cunoscute sunt: Sfinxul, Babele, Pietrele Singuratice (2290 m altitudine), monumente spectaculoase ale naturii, sculptate de vanturi, ninsori si ploi. Frumusetea peisajului Bucegilor este completata de bogatia vegetatiei alpine, multe dintre speciile de plante (peste 1200 ) ce cresc aici, fiind declarate monumente ale naturii: foarea de colt, garofita, orhideea.

Muntii Bihor

Situati central in cadrul Apusenilor, Muntii Bihor si Vladeasa urca in varfurile Cucurbata Mare la o inaltime de 1849 m, respectiv 1836 m in Vladeasa, dar renumele lor este dat de un faimos carst - Padis, de numeroasele pesteri, chei, avene, doline existente aici. Unele din acestea, monumente ale naturii, au un renume international. Astfel sunt: Ghetarul de la Scarisoara,Pestera Pojarul Politei, Ghetarul de la Vartop, Dealul cu Melci, Pietrele Detunatei.

Muntii Banatului

Regiunea Banatului, aflata intre Carpatii Meridionali, fluviul Dunarea si raurile Tisa si Mures, este dominata de Muntii Semenic (Vf. Piatra Goznei - 1447 m), cea mai intinsa si mai inalta unitate a Muntilor Banatului, dar si de Muntii Cernei (Vf. Dobrii - 1928 m), situati la sud - vest de Masivul Godeanu. Acestia se intind pana langa Baile Herculane si Muntii Aninei (900-1000 m), prezentand numeroase chei si depresiuni carstice. Grupa carpatica cea mai inalta se poate mandri in regiunea Banatului si cu cateva zone carstice de exceptie, cele mai importante fiind cele ale Muntilor Aninei, Muntilor Sebes si a Muntilor Mehedinti.

Muntii Aninei

Regiunea Banatului, aflata intre Carpatii Meridionali, fluviul Dunarea si raurile Tisa si Mures, este dominata de Muntii Semenic (Vf. Piatra Goznei - 1447 m), cea mai intinsa si mai inalta unitate a Muntilor Banatului, dar si de Muntii Cernei (Vf. Dobrii - 1928 m), situati la sud - vest de Masivul Godeanu. Acestia se intind pana langa Baile Herculane si Muntii Aninei (900-1000 m), prezentand numeroase chei si depresiuni carstice. Grupa carpatica cea mai inalta se poate mandri in regiunea Banatului si cu cateva zone carstice de exceptie, cele mai importante fiind cele ale Muntilor Aninei, Muntilor Sebes si a Muntilor Mehedinti.


Muntele de sare
Un alt obiectiv turistic declarat monument al naturii de pe teritoriul Prahovei, care starneste admiratia vizitatorilor, este Muntele de sare din Slanic. Este un munte in miniatura pe suprafata caruia, apa ploilor a modelat ondulatii si santulete, in timp ce cristalele de sare par nenumarate ace de gheata ce stralucesc in bataia soarelui. In perimetrul sau acest masiv prezinta un lac castro-salin (adancime maxima: 32 m) - faimoasa Grota Miresei, care potrivit legendei, este denumit astfel pentru ca aici s-ar fi aruncat o mireasa nefericita.

Masivul Retezat

Una dintre ariile turistice de cea mai mare importanta din Romania din regiunea Transilvaniei, este reprezentata de judetul Hunedoara. Aici, in Muntii Retezat (Vf. Pelega - 2509 m), fauna si flora bogata si variata, a fost ocrotita in cadrul Parcului National Retezat, cea mai mare rezervatie complexa din Romania ce se intinde pe 20 000 ha, incluzand in acest areal relieful glaciar (numeroase circuri, vai si lacuri glaciare), raritati ale florei (orhideea de munte, floarea de colt, nucul salbatic, etc.) precum si exemplare valoroase ale faunei (capra neagra, cerbul, ursul, rasul cocosul de munte, mistretul). Apele cristaline ale lacurilor si raurilor sunt populate de pastravi. Rezervatia “Parcul National Retezat” a fost inclusa de UNESCO printre rezervatiile naturale ale Biosferei. Acesti munti impresioneaza insa si prin maretia circurilor glaciare, peste 80 de lacuri glaciare fiind adapostite de acest masiv.

Masivul Rarau

In Masivul Rarau din Carpatii Orientali, situat la N de Valea Bistritei, se afla Pietrele Doamnei (1634 m altitudine) inaltandu-se ca niste enigmatice "turnuri gotice" formate din calacare alpine. Formele bizare ale acestor stanci ofera un peisaj salbatic ce atrage numerosi iubitori ai naturii. In Muntii Calimani (2102 m), cei mai tineri munti din tara (de origine vulcanica), cei Doisprezece Apostoli, situati in partea de nord-vest a acestor munti, reprezinta o rezervatie geologica foarte interesanta datorita formelor pe care aceste stanci inalte de 8-12 m, le au.

Masivul Pietrosu

Carpatii Orientali ajung la inaltimea lor cea mai inalta in aceasta regiune cu Masivul Pietrosu (2303 m, la 10 km de Borsa) din Muntii Rodnei. Acesti munti adapostesc cea mai importanta rezervatie naturala din nordul tarii - Parcul National Rodna in care Masivul Pietrosu, cu numeroase urme glaciare (creste, vai, morene, peste 20 de lacuri) a fost declarat de UNESCO, rezervatie a biosferei.

Masivul Piatra Craiului

In teritoriul judetului Arges se afla Masivul Piatra Craiului, singurul care se iveste de-a curmezisul liniei generale a Carpatilor Meridionali. In fiecare an, acesta atrage un numar tot mai mare de turisti (in primul rand alpinisti) datorita privelistilor impresionante oferite de peretii sai abrupti sau de cunoscuta creasta ingusta. Acest masiv reprezinta de asemenea, o zona ce beneficiaza de o vegetatie deosebit de bogata, variata si interesanta, cunoscandu-se pana in prezent 1000 de specii si 123 de subspecii de plante superioare, ceea ce inseamna foarte mult pentru un teritoriu atat de restrans (cca 100 kmp). Din putinele specii de plante ocrotite de lege in tara noastra, mai mult de jumatate se afla in acest masiv. Printre aceste: floarea de colt, ghintura galbena, bulbucii de munte, sangele voinicului, smirdalul, tisa, tilichina, iedera alba si garofita Pietrei Craiului, planta declarata monument al naturii, care nu se mai intalneste in alta parte pe glob. In partea sudica a Masivului Piatra-Craiului, se afla zona Rucar - Dambovicioara ce se caracterizeaza printr-un relief carstic variat si spectaculos. Raurile care coboara in Muntii Fagaras, Piatra Craiului si Leaota au sapat in calcarele de aici vai inguste si adanci, dand nastere, pe un teritoriu relativ restrans, celui mai mare complex de chei aflate la noi in tara. Foarte frecvente sunt pesterile cu dimensiuni mici ori mijlocii. Dintre acestea, mai cunoscuta se dovedeste a fi Pestera Dambovicioara. Lunga de peste 250 m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate. Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de catre apele paraului Pestera care acum isi poarta undele prin apropiere, pe langa intrare. Cercetarile recente au dus la descoperirea unei noi galerii, neintroduse inca in circuitul de vizitare. Desi nu intruneste superlative speologice, Pestera Dambovicioara prezinta un deosebit interes turistic, prin amplasamenetul sau extrem de favorabil in zona.

Masivul Godeanu

Regiunea Banatului, aflata intre Carpatii Meridionali, fluviul Dunarea si raurile Tisa si Mures, este dominata de Muntii Semenic (Vf. Piatra Goznei - 1447 m), cea mai intinsa si mai inalta unitate a Muntilor Banatului, dar si de Muntii Cernei (Vf. Dobrii - 1928 m), situati la sud - vest de Masivul Godeanu. Acestia se intind pana langa Baile Herculane si Muntii Aninei (900-1000 m), prezentand numeroase chei si depresiuni carstice. Grupa carpatica cea mai inalta se poate mandri in regiunea Banatului si cu cateva zone carstice de exceptie, cele mai importante fiind cele ale Muntilor Aninei, Muntilor Sebes si a Muntilor Mehedinti.

Masivul Cozia

In sud-vestul Muntilor Fagaras se afla Masivul Cozia (1668 m) ce domina regiunea Valcei. Comorile naturale ale acestui masiv sunt ocrotite si conservate in cadrul Rezervatieia complexe Cozia, declarata Parc National. Rezervatiile naturale situate la Cozia, Buila, Vanturita si in Muntii Capatana, sunt de asemenea, protejate ca monumente ale naturii, adapostind specii de flora si fauna rare.

Masivul Cheia

Intre numerosele rezervatii naturale ale acestei regiuni, deosebite si interesante sunt: Rezervatia naturala din Masivul Cheia, situat pe malul stang al Vaii Casimcea, in dreptul satului Cheia. Rezervatia ocupa o suprafata de 285 ha si adaposteste circa 565 specii rare de flora.

Masivul Ceahlau

Masivul Ceahlau din Carpatii Rasariteni, se inscrie printre regiunile cele mai originale si mai interesante din tara noastra sub aspect geologic, geomorfologic, floristic, faunistic si peisagistic. Din acest motiv, pentru protejarea acestui valoros patrimoniu (cuprinde peste o mie specii de plante cu flori si diferite specii de animale ocrotite de lege), pe o suprafata de peste 5200 ha (din cele 6212 ha cat ocupa rezervatiile naturale din judet), a fost delimitata "Rezervatia complexa Ceahlaul". Incepand cu 1999, s-a infiintat si Parcul National Vanatori-Neamt care are ca specific "mediul forestier cu tot ceea ce omul a infaptuit pe aceste meleaguri". Este unul dintre cele mai interesante monumente ale naturii din tara. Aici exista unica rezervatie de zimbri din Romania, infiintata in 1970. Rezervatia are o suprafata de 16 ha si cuprinde, alaturi de zimbri, o bogata fauna carpatina. De acest masiv se leaga si o sumedenie de legende generate de existenta unor pietre cu forme ciudate cum ar fi "Cojoacele Babei Dochia" sau "Ostenii lui Traian". O raritate faunistica a Ceahlaului este si capra neagra. Un punct de atractie si de interes geologic il constituie binecunoscutele calcare de la Piatra cu Apa, Ocolasul Mic, Izvorul Alb sau cele de sub Turnurile lui Budu, care, de un alb imaculat, aruncat pe fondul verde al pajistilor sau inchis al coniferelor, diversifica si innobileaza peisajul masivului.

Mana Dracului

O regiune montana foarte interesanta din Carpatii Meridionali, cu o binemeritata faima turistica, este reprezentata si de Muntii Ciucas, mai ales datorita formelor bizare ale stancilor de calcar si conglomerate intalnite aici: Babele la Sfat, Sfinxul Bratocei, Coltii Tigailor, Mana Dracului, Tigaile Ciucasului, dar si datorita peisajelor linistite si policrome in in contradictie cu crestele salbatice ce caracterizeaza acesti munti. Unele portiuni ale masivului au fost declarate rezervatii naturale complexe.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More